لاش» روستایی فراموش شده دراوج محرومیت/ اینجا فقر قدعلم کرده است
به گزارش خبرنگار مهر، پس از طی 20 کیلومتر راه خاکی و ناهموار به روستایی رسیدیم که با وجود دور بودن از مرکز بخش چاروسا و نداشتن جاده مناسب، هنوز زندگی در آن جریان داشت .
روستای لاش از توابع بخش قلعه چاروسا در شهرستان کهگیلویه جایی است که در آن محرومیت و یا به قول مسئولان توسعه نیافتگی به اوج خود رسیده است.
اینجا خبری از امکانات دنیای مدرن نیست و سادگی، مظلومیت و محرومیت را می توان در چهره های معصوم مردمانش به روشنی دید.
اینجا جایی است که هنوز تنها گوسفندشان را برای مهمان سر می برند با این حال به دلیل نداشتن راه ارتباطی مناسب، مهمانان کمی به دیارشان سفر می کنند.
اما راه ارتباطی تنها مشکل روستاییان "لاش" نیست، از همه امکانات بی شمار دنیای مدرن مردم این روستا فقط از نعمت برق برخوردارند و دیگر هیچ.
هیزم تنها وسیله گرمایشی مدرسه لاش
در دنیایی که ارتقای کیفیت هوشمندسازی مدارس و آموزش بر اساس فناوری روز حرف اول را می زند، دانش آموزان روستای "لاش" در مکانی شبیه به سیاه چال درس می خوانند که نه روشنایی دارد، نه گاز، نه آب و نه ساختمان مناسب.
در حالی که روزانه اخبار مربوط به تجهیز مدارس به سیستم های گرمایشی استاندارد گوش فلک را کر می کند، اما دانش آموزان روستای لاش از هیزم برای گرم کردن خود استفاده می کنند.
روستای "لاش" دارای 40 خانوار است که به صورت پراکنده اما با فاصله نزدیک به هم ساکن هستند و از راه دامپروری و کشاورزی روزگار می گذرانند.
مردم این روستا معتقدند که روستای لاش از لحاظ دامپروری و کشاورزی قدمتی دیرینه دارد و در این زمینه از استعدادهای بی نظیری برخوردار است و با وجود مشکلات بی شماری که دامنگیر این روستا بوده اما مردم روستا با علاقه فراوان به ماندن در روستا و اشتغال به کشاورزی و دامپروری مشغولند.
هر چهار سال یکبار به یادمان می افتند
یکی از مردم روستای "لاش" با بیان اینکه خدمات رفاهی کمی نصیب این روستا شده است، گفت: این روستا تابع بخش چاروسا و شهرستان کهگیلویه است اما تنها مشکلی که تاکنون از این روستا مرتفع شده است مشکل برق رسانی است که آن هم به همت مسئولان استانی و از سمت شهرستان بویراحمد انجام گرفت.
بهادر پالار با اشاره به اینکه در گذشته مسئولان زیادی البته هر چهار سال یکبار برای انتخابات به این روستا سرکشی کردند، افزود: نمایندگان تنها می آمدند قول می دادند و می رفتند.
وی با بیان اینکه جاده ارتباطی روستای "لاش" در فصل زمستان به کلی مسدود می شود، اظهار داشت: گاهی در هنگام بارش برف و باران، مردم روستا حتی تا یک ماه هم نمی توانند با وسیله نقلیه با بخش چاروسا ارتباط داشته باشند.
پالار یادآور شد: این جاده ارتباطی بخش های چاروسا و لوداب را به هم وصل می کند و اکثر زیارت کنندگان امامزاده سید محمود از طرف شهرستان بویراحمد از همین جاده تردد می کنند.
تحصیل در خانه معلم در روزهای برفی و بارانی
تنها معلم روستای "لاش" با بیان اینکه مدرسه این روستا در سال 1357 تأسیس شده است، گفت: 24 دانش آموز در شش پایه تحصیلی در این مدرسه به تحصیل مشغولند و با وجود اینکه نسبت به مدارس روستاهای دیگر دانش آموزان بیشتری دارد، اما تا کنون هیچ توجهی از سوی مسئولان ذیربط به این مدرسه نشده است.
پالار فضای آموزشی نامناسب، نبود سیستم های گرمایشی، روشنایی و بهداشتی و کمبود معلم را از مهمترین مشکلات این مدرسه عنوان و اضافه کرد: در فصل بارش برف و باران مجبورم دانش آموزان را به منزل شخصی خود ببرم زیرا با کوچکترین بارشی امکان رفتن به این مدرسه وجود ندارد.
یکی دیگر از روستانشینان "لاش" نبود آب آشامیدنی را از مهمترین مشکلاتی نام برد که مردم این روستا از آن رنج می برند و گفت: در این روستا هنوز هم زنان "مشک به دوش" با طی مسافت های طولانی آب به خانه هایشان حمل می کنند.
کوکب بازیار نبود خانه بهداشت را از دیگر مشکلات این روستا دانست و افزود: بهورز روستا در منزل شخصی خود به مداوای بیماران می پردازد و گاهی نیز به علت نبود جاده ارتباطی مناسب برای مداوای فرزندانمان مجبوریم با پای پیاده به شهر قلعه رئیسی برویم.
16 خانوار روستا تحت پوشش کمیته امداد هستند
بخشدار چاروسا با بیان اینکه روستای "لاش" در 20 کیلومتری شهر قلعه رئیسی قرار دارد به خبرنگار مهر گفت: این روستا از بسیاری امکانات رفاهی و آموزشی محروم است.
سید رضا غلامی مقدم با اشاره به اینکه این روستا 40 خانوار دارد، افزود: از این تعداد 16 خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) هستند.
وی نبود آب آشامیدنی لوله کشی، نبود گاز و عدم بهره مندی از فضای آموزشی مناسب را از مهمترین مشکلات این روستا عنوان کرد.
همچنین فرماندار شهرستان کهگیلویه در خصوص جاده ارتباطی روستای "لاش" با مرکز بخش چاروسا، گفت: در حال حاضر پروژه های زیادی در دست اجرا داریم که در اولویت قرار دارند و جاده ارتباطی این روستا نیز باید مورد بررسی قرار گرفته و در صورتی که امکان اجرایی درآن وجود داشت اقدام می کنیم.
کرامت الله کریمی افزود: با توجه به اینکه مدرسه این روستا از نظر فضای آموزشی و فیزیکی بسیار نامناسب است، پیگیری حل مشکلات آن را به منظور رفع سریع در اولویت قرار می دهیم.
به گزارش خبرنگار مهر، مردم روستای لاش افرادی هستند که با وجود مشکلات فراوان هنوز به مهاجرت فکر نکرده اند و سال هاست چشم انتظار مسئولان برای رفع مشکلاتشان نشسته اند.
نویسند: مجید بازیار
کلمات کلیدی: